De-verkiezing-van-het-ultieme-Utregse-woord

Delen:

De verkiezing van het ultieme Utregse woord

Onze ode aan Utreg

9 juli 2018   |   Geplaatst door Rob

Utrecht is misschien wel de mooiste stad van Nederland. De grachten schitteren hier het hardst, de kerken torenen het hoogst en het Rietveld-Schröderhuis heeft nergens meer stijl. Het allermooiste aan ons stadsjie? Het Utregs, de taal die we spreken. De taal die ons bindt… toch?

Utregs

In Utrecht spreken we Utrechts. We slikken de ‘t’ in, noemen elkaar jochie, messie of wijffie en sluiten zinnen af met een vragende ‘waor’. We gaan as ’n oetepetoeter over d’Ouwegrâch en we leve in de goeje ouwe tijd van de toekoms.

Zo was het althans tot voor kort. Steeds minder mensen spreken van huis uit het stads-Utrechts. Mensen die het nog spreken trekken naar randgemeenten en de aanwas van nieuwe Utrechters is groot. Jaarlijks komen er niet alleen duizenden nieuwe studenten, ook het aantal expats groeit.

Wil je een woord indienen? Dat kan tot 13 juli. Stemmen kan van 1 t/m 22 augustus.

Identiteit

Met het minder worden van het aantal mensen dat Utrechts spreekt, verliezen we als stad ook een stuk van onze identiteit. Zo lijkt het tenminste. Meer dan dat we aan identiteit verliezen, is-ie natuurlijk gewoon aan het veranderen. Steeds maar in beweging.

Het verdwijnen van het Utrechts als taal is daarmee niet per definitie iets negatiefs, maar zette ons als bureau voor merkidentiteit & design wel aan het denken. Wat gebeurt er met een stad waar dingen in een hoge snelheid veranderen? Hoe ‘eigen’ ben je dan nog? Wie ís überhaupt de stad? Zijn dat de mensen die er wonen? Of toch ook de bezienswaardigheden en de dagjesmensen die ze bezoeken.

Het ultieme Utregse woord

Om Utrechters met elkaar in gesprek te laten gaan over wat het nou is om Domstedeling te zijn, bedachten we de verkiezing van het ultieme Utregse woord. Wat hoort wel bij Utrecht, maar wat ook niet. Wat maakt ons anders dan andere steden? Is er nog wel een verschil? Is onze taal inderdaad iets wat ons bindt?

Al snel na de lancering zagen we mensen op social media met elkaar in gesprek gaan.

Da’s geen Utregs, agtelijke dakhaos, da’s Amsterdams.

Goazerd, dat hele Utregs bestaat nie meer. Da was toen.’

‘Me oma zegt anders nog steeds jochie tege mijn, waor.’

Zo is de verkiezing van het ultieme Utregse woord onze ode aan het Utregs. Een taal die door steeds minder mensen gesproken wordt. Die je als buitenstaander snel eigen kan maken, maar nooit helemaal goed zult uitspreken. Een taal ook die aandacht verdient, gewoon, omdat we er zo trots op zijn.

Rake zaak, ultiem Utregs

Wil je meer informatie over de verkiezing van het ultieme Utregse woord?